formland_logo

Vinder af Formland Design Award 2007

Textildesigner Helene Vonsild har designet og produceret en kollektion af puder i sit eget textildesign, Chicago, som produceres af Kvadrat. Chicago er et møbelstof i 80 % uld af meget høj kvalitet fremstillet i en særlig væveteknik.
To lag væves sammen, så det øverste lag danner en bølgevirkning. Bølgen har forskellig farve på hver side, og det giver en meget effektfuld, changerende virkning, som varierer alt efter lys, retning og farvesætning, forklarer Helene Vonsild.

Nye åbninger
Puden er lavet i fem designs og findes derfor i varierende størrelser, farver og former. F.eks. fås puderne i 10 forskellige farvesammensætninger. Designeren fremhæver, at den nye pudekollektion netop på grund af designet skaber uventede åbninger for beskueren. Ikke kun, når man vender og drejer den i butikken, men også når den skal indgå i indretningen i hjemmet.
Puderne åbner for utallige kombinationer både funktionelt, kompositorisk og æstetisk. De er i konstant forandring, alt efter anvendelse og hvilken vinkel man betragter dem fra.
Når Helene Vonsild laver unika eller produktprøver til industrien, væver hun dem normalt selv, men med Chicago-pudekollektionen er textildesigneren også blevet producent. Betrækket til puderne får hun syet på danske systuer – pudefyldet er naturligvis 100 % andedun.

Enkelhed som ledetråd
Den nye pudekollektion kan samtidig ses som et udtryk for Helene Vonsilds syn på design i det hele taget.
– Jeg søger altid efter den enkle løsning, men ser en udfordring i at nå raffinerede udtryk med enkle virkemidler. Meget af min virksomhed går ud på at udforske de muligheder, som væven, to nøgler garn og den håndværksmæssige teknik giver mig. I Chicago-stoffet har jeg bevidst arbejdet med at vælge kontrastfarver på hver side af plisséen, og på den måde opnår jeg en stærk visuel effekt på en meget enkel måde. Jeg arbejder simpelthen med farverkontrasternes changering og udnytter således optimalt effekten i puderne, siger Helene Vonsild.
Rent kompositorisk består puderne også af et enkelt design, som bygger på en variation i sammensætningen af kvadrater og rektangler. Det giver et nærmest flettet udtryk. Nogle puder har en rå lynlås i en kontrastfarve, som en særlig funktionel og æstetisk dimension. Det betyder bl.a., at puderne med lodret lynlås kan byttes rundt og lynes sammen med andre puder igen, og det underbygger de mange udtryksmuligheder i kombinationen af funktion, form og komposition.