Den aarhusianske Tekstildesigner og væver Helene Vonsild deltog i den prestigefyldte ”Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2015” i Carlsberg Byen.

“De fire Temperamenter”

Biennalen for Kunsthåndværk & Design er en udstilling og konkurrence for alle professionelle udøvere i Danmark.”

Hvert andet år siden 1995 har Biennalen sat fokus på det bedste af det nyeste inden for dansk kunsthåndværk og design ved at vise værker af Danmarks mest funklende talenter, nye som etablerede, inden for feltet. Udstillingen er i dag en af de vigtigste begivenheder for kunsthåndværk og design i Danmark og en stærk international markering af dansk formgivning.

Helene Vonsilds projekt ”De fire temperamenter” er antaget som en ud af 28 blandt 139 indsendte projekter. Hun deltager med sit håndvævede værk, der fortolker de fire temperamenter i individuelle textile udtryk.  Tilført menneskelig bevægelse dannes en udtryksfuld, overraskende og nyskabende kunstnerisk helhed hvor det 2-dimensionelle stof og det 3-dimensionelle menneske forstærkes i udtryk – i det bevidste samspil.

Se film af Martin Busborg og danser Emilie Kathrine Vonsild Schou her:

http://www.biennalen.dk/

Læs artikel fra stiften.dk

In English

“Biennale for Craft & Design 2015”

Carlsberg City Copenhagen on August 1 to 29.

Helene Vonsild participate in the prestigious exhibition

http://www.biennalen.dk/

Read the article from stiften.dk

Since 1995 the Biennale has focused on the best of the newest Danish handcraft and design by showing Denmark’s most promising and innovative artists. The Biennale is one of the most important events for handcraft in Denmark and a vital international marker of Danish handcraft.

“The four temperaments”

“The textile was designed to be able to express textural, sensory and accurately in silence, but also accommodate the design, body and movement merge. The texture should enhance the movement and temperamental characteristics. At the same time, the movement must substantiate the textural expression – and highlight the nature of the fabrics,“ Helene Vonsild says, commenting on the challenge she gave herself when she decided to create the four body-worn temperaments.

This project showcases the professionalism, understanding of detail, and knowledge of materials within the art of handcrafts. By using the great potential for variety afforded by the loom, the qualities of the threads used, and the structure of patterns, Helene Vonsild has given physical form to the four temperaments.

Fotograf: Britta Egebjerg / Model: Emilie Kathrine Vonsild Schou


Faktisk er det tredje gang, at Helene Vonsild får antaget værker til den prestigefyldte Biennale, men det er første gang hun deltager med et håndvævet projekt. ”Textilet og designet skal kunne udtrykke stofligt, sanseligt og præcist i stilhed, men også rumme at design, krop og bevægelse smelter sammen.  Stofligheden skal forstærke bevægelsen og temperamentets karakteristika. Samtidig skal bevægelsen underbygge stoflighedens udtryk – og synliggøre stoffets karakter” – fortæller Helene Vonsild om den udfordring kun gav sig selv, da hun besluttede sig for at skabe de fire kropsbårne temperamenter.

Væverens egen regelsæt

Væveren udfordrede sig selv yderligere og opsatte et reglesæt: De vævede tekstiler skulle hver især udføres i et rektangel i en proportion der forholder sig til mennesket, farverne skulle være sorte og hvide, materialevalget skulle være forskelligt og ikke mindst skulle grundmønstret være det samme. ”Dét er dér det sker! Når de sorte og hvide tråde krydses! Et lille mikroskopisk mønster, hvor mønstret alene er kommunikerende. Kolerisk, sangvisk, melankolsk, flegmatisk. Lige dér – når temperamenterne udtrykkes alene ved at sorte og hvide tråde krydses – så opstår magien! I nuet afsøger jeg – garn er én ting inden det bliver vævet – og noget ganske andet når det er ”slået sammen” i et mønster, i en textur som jeg har styret og bestemt” – fortsætter Helene Vonsild.

vævemønster og de fire strukturer NY HV LS JPG copy (2)

Garnets sande væsen

”Jeg er til stadighed optaget af hvordan jeg kan fortælle garnets sande væsen, udnytte og viderebringe det liv, det rummer. Det er heri jeg finder en vedvarende udfordring. Heri jeg kan sidde stille ved væven i uendelig mange timer – med alle de utallige tråde, der som grundprincip kun går den ene vej og den anden vej. Men så sker det! Måden trådene krydses på, mønstre der opstår ud af de tråde der krydses efter den tekniske opbinding på væven.

Og det at mønstret også ses bagpå, og i nogle tilfælde modsat bagpå, og hvordan et enkelt grafisk mønster kan ændre udtryk, blot ved at jeg vælger at udskifte et roligt garn med et andet garn, der er mere levende og har mere struktur”.

Enkelthedens stærke udtryk

Enkelhed er ét af nøgleordene for æstetikken i hendes design. Hun søger som udgangspunkt efter det helt enkle udtryk og ser samtidig en udfordring i at nå et raffineret udtryk med få virkemidler. Hun inspireres ofte af materialer og af sammensætningen af materialer – af hvad disse kan tilføre hinanden. Og hun inspireres af naturen. Af den stoflighed naturen er fuld af.  Hun har mønsterøje. Opdager systemer i bunken af utallige sten eller i stenbunkens mellemrum. Helt grundlæggende ønsker hun at udforske de muligheder der ligger i væven, to nøgler garn og den håndværksmæssige teknik og samtidig udfordre og gribe de muligheder, der naturligt opstår i den eksperimenterende proces. 

Kunstnerisk krydsfelt

Udfordringen i textilets eget udtryk og sammensmeltningen mellem design, krop og bevægelse gav et naturlig stort fokus på den rent faktiske oplevelse af design og krop i samspil. Helene Vonsild har således aktivt brugt en danser til at illustrere dette samspil, hvilket tydeliggør det udtryk, der skabes i både et helhedsbillede men også i den fælles kunstneriske fortælling.  – Som vi hver især kan digte videre på. Og dét er jo præcis det kunsthåndværk kan; Bevæge os..

 

 Kontakt:

Helene Vonsild, T: 40 38 38 60 E: 1×1@1x1design.dk

Textildesigner/væver og indehaver af

1 + 1 Textil i Aarhus samt 1 +1 Design

www.1x1textil.dk

www.1x1design.dk

Model: Emilie Kathrine Vonsild Schou 

Foto: Britta Egebjerg